KOCARLI ANADOLU LISESI GEZI

MB HOLDİNG BÜNYESİNDE FAALİYETTE OLAN VE MENDERES GEOTHERMAL ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş TARAFINDAN İŞLETİLEN DORA 2 JEOTERMAL SAHALARI VE TÜRKİYE’NİN EN MODERN CAM SERALARINDAN OLAN SULTAN SERA AYDIN KOÇARLI ANADOLU LİSESİ’NDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİNİ AĞIRLADI. YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HAKKINDA BİLİNÇLENDİRİLEN ÖĞRENCİLERE JEOTERMAL ENERJİ VE FAYDALARI ANLATILDI.

Aydın Koçarlı Anadolu Lisesi öğrencileri, Okul Müdürleri Mahmut Yıldız ve öğretmenleri eşliğinde Menderes Geothermal Elektrik Üretim Enerji Santrallerini gezip bilgi topladı. Yetkilerinden santrallerin kuruluş amacı, geçmişi, geleceği ve işleyişi hakkında bilgi alarak santrali detaylı gezme imkânı bulan öğrenciler, merak ettikleri soruların cevaplarına yanıt buldu.

Jeotermal Enerjinin doğa dostu ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında en güzide konumda olduğu aynı zamanda elektrik enerji üretimi, sera ısıtma sistemi, evsel ısıtma sistemi, karbondioksit üretimi ve sağlık amaçlı turizm faaliyetlerinde kullanıldığını dile getiren MEGE Elektrik Elektronik Mühendislerinden Eyyup Derin; “Türkiye’nin ilk özel jeotermal elektrik santrali olan ve 2006 yılında faaliyete geçen DORA-1, MEGE A.Ş.  bünyesinde günümüzde halen faaliyetine ilk günkü verimi ve “0” karbondioksit emisyonu ile devam ediyor. MEGE A.Ş. %100 yerli sermayeli MB Holding bünyesinde ve jeotermal sektöründe adeta bir okul misyonu üstleniyor. Jeotermal enerji dünyamız, ülkemiz ve Aydın ili için çok büyük bir nimet. Bu yüzden bu kaynakların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. ”dedi.

Öğrencilere jeotermal enerji hakkında detayları bilgi veren Derin; “DORA 2 JES, 2 üretim kuyusu ve 2 reenjeksiyon kuyusu ile 9,5 MWe saatlik üretim gerçekleştiriyor. Üretilen 170 ˚C  ‘de saatlik 850 – 900 ton  birime ( jeotermal su ) ve buharın tamamının reenjeksiyon kuyuları aracılığı ile ortalama 1200 metre derinliğe, yerkabuğundaki jeotermal akışkanın bulunduğu katmana pompalar vasıtası ile 80 ˚C seviyesinde basılıp, akışkanın bu katmanda tekrar ısınarak rezervi korunuyor. 

Üretilen buharın yoğuşmayan kısmından (%99 seviyelerinde CO2 içeren NCG ) CO2 üretimi gerçekleştirilmesi için gaz üretici firmalara satılıp filtre ediliyor. Ayrıca yeraltında bulunan jeotermal akışkan içerisinde bulunan CO2 ile yeryüzüne yüksek basınçla kendiliğinden çıkıyor ve bu işlemde yer altında herhangi bir pompa kullanılmıyor. “dedi.

DORA 2 JES, 1 adet jeneratör , 2 adet türbin , 54 adet hava soğutma kondenser fanı ile 2 seviye olarak dizayn edildiğini söyleyen ve BINARY sistemin tarifi yapan Mühendis Eyyup Derin; “Sistem n-pentanı veya jeotermal akışkanı harcamıyor. Tüm sistem otomatik ve açıklık pozisyonu kontrol edilen vanalar, sıcaklık, basınç, debi ölçüm cihazları ile PLC ‘ ler ve bilgisayarlar vasıtası ile kontrol ediliyor böylelikle güvenli ve düzenli elektrik üretiminin yapılıyor. Üretilen elektrik ulusal şebekeye sayaçlardan geçtikten sonra 34500 volt seviyesinde TEDAŞ vasıtası ile bağlanıp evlere, işyerlerine ulaşıyor. ”dedi.

MEGE A.Ş. bünyesinde DORA 1 , DORA 2 JES’ lerin faaliyette olduğu MEGE Trafo Merkezinin ve DORA 3A JES’in Haziran ayı itibari ile devreye alınacağının anlatılması ile jeotermal sektörüne ilgi duyan , temiz bir doğada yeşil enerji üretiminde kariyer yapmak isteyen arkadaşlar için staj ve iş imkanlarının olduğu vurgulanan gezi Türkiye’nin en modern cam seralarından olan ve jeotermal enerjinin de kullanıldığı Sultan Sera işletmesinin gezilmesi ile son buldu.

MB Grup Şirketleri

MB Holding, bünyesinde barındırdığı 10'u aşkın şirket ve markaları ile inşaat, sanayi, giyim, gıda, enerji, günlük kullanım eşyaları vb. sektöründe faaliyetini tüm hızıyla sürdürmektedir...