DORA 3 BASIN BİLDİRİSİ

DORA- 3 2013’ÜN İLK YARISINDA ÜRETİMDE

MB Holding kuruluşu olan ve 1999 yılından beri jeotermal enerji sektöründe faaliyet göstermek olan Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin (MEGE) üçüncü santrali Dora 3’ün ilk etabının Ağustos ayı sonunda Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımları ile faaliyete geçecek.

12 Mayıs 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımları ile temeli atılan 34 MWe kurulu güçteki Dora 3 Jeotermal Enerji Santralinin 17 MWe’lık ilk etabının Ağustos ayı içerisinde tamamlanarak elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MB Holding ve MEGE Yönetim Kurulu Başkanı, Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı Sn. Muharrem Balat şu bilgileri verdi:

“1999 yılında MEGE’yi kurarak çıktığımız yolda aradan geçen 14 senede çok yol kat ettik.  Bize ve Türkiye’ye tamamen yabancı olan bir konuda dikkatli ve emin adımlarla yürüyerek bugün Dora 3’ün ilk etabını devreye alma noktasına geldik.  2006 yılında Dora 1’i devreye aldığımızda Türkiye’de jeotermal alanında faaliyet gösteren ilk firma biz idik. 

Uyuyan devi uyandırıp jeotermal sahaların üzerine dikkat çekme yoluyla devletin cebine 1 milyar dolara yakın kaynak girmesine vesile olduk, bugün jeotermal alanında faaliyet gösteren 15 firma bulunmaktadır.   2006 yılında Türkiye’nin jeotermal üretim kapasitesi  15 MWe iken bugün 158 MWe’a kadar yükselmiştir.  Bu konuda öncülük yapmış olmak bizim için haklı bir gurur kaynağı olmaktadır.

Başkanlığını yürütmekte olduğum Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği de Türkiye’de ki potansiyelin ortaya çıkarılması konusunda farklı platformlarda çalışmalarına devam ediyor.

8,5 MWe güçteki Dora 1’den sonra 2010 yılında 11,5 MWe güçteki Dora 2’yi devreye aldık.  Dora 2’nin devreye girmesi ile Türkiye’de jeotermale olan ilgi, alaka ve daha da önemlisi güven hızlı bir şekilde arttı. 

Yatırımlarımızda her zaman emin adımlarla ilerleme ilkesini takip eden bir kuruluş olarak aradan geçen gözlem ve hazırlık sürecinin ardından toplam 34 MWe kapasitede olacak olan Dora 3’ün de devreye alınması için hazırız. İnşallah Ağustos ayı sonu itibarı ile Sayın Başbakanımızın da muhtemel katılımları ile Dora 3’ün 17 MWe’lık ilk etabını memleketin hizmetine sokacağız.

Belirtmekte fayda var, jeotermal yatırımlar ülkemiz ve milletimiz için çok önemli yatırımlar.  Jeotermal kaynaklar ülkenin yerel kaynakları olduğu için enerjide dışa bağımlılığı azaltıyor.  Biliyorsunuz, eğer enerji ithalatı olmasa Türkiye’nin ihracatı ithalatını geçebilecek durumda.  Jeotermal kaynakların kullanılması ile bu açığın giderilmesinde bir nebze de olsa katkımız söz konusu oluyor. 

Dora 3’ün ikinci etabı da devreye girince, toplam 55 MWe kapasiteyle, yılda yaklaşık 400 milyon KW saat enerji üretimimiz söz konusu olacak.  2014 yılı sonunda devreye almayı planladığımız 17 MWe güçteki Dora 4 ile bu kapasite 72 MWe’a kadar yükselmiş olacak.  Bu yılda 32 Milyon dolar petrol ürünü ve/veya doğal gaz karşılığının ülkenin cebinde kalması anlamına geliyor.  10 yılda bu rakam 320 Milyon doları buluyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında “baz enerji kaynağı” olarak dikkat çeken, 365 gün 24 saat kesintisiz enerji üretimini mümkün kılan, enerji arz güvenliğine katkı sağlayan jeotermal kaynaklar aynı zamanda çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir özellikleri ile de dikkat çekmektedirler. 

Yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerji vasıtasıyla DORA-1 projesinde yılda 32.000 ton, DORA-2 projesinde 45.000 ton, DORA-3 projesinde ise 110.000 ton karbondioksit emisyon azalımı sağlanmaktadır.  Karbon yakıtlarla kıyaslandığında enerji üretimi sırasında açığa çıkan karbondioksit salınımını azaltan Dora JES’ler karbon emisyonu düşürümü hibesinden de faydalanmaktadır.

Bu özellikleri ile Dora 3 Dünya Bankası tarafından örnek proje olarak seçilmiş, proje Dünya Bankası web sitesinde yayınlanmıştır.  Hatta İrlanda kökenli dünyaca ünlü U2 rock grubu web sitesinde çevreye katkı ve dünya turnesi konserlerin karbondioksit salınımı etkisini azaltmak amacıyla Dora – 1 jeotermal enerji santralinin karbon kredilerini resmi web sitelerinin üzerinden sattılar.  

Ulusal Enerji Forumunda “2050 Sürdürülebilir Yaşam Taahhüdü ve Ulusal Enerji Enerji Ödülleri 2002” projesi ile birçok proje arasından sıyrılan MEGE – Türkiye’nin ilk özel jeotermal Elektrik Santrali Projesi “Ulusal Enerji Teknoloji Projesi Ödülü”ne layık görüldü.

Yaptığımız tüm yatırımlarda olduğu gibi jeotermal alanında yaptığımız yatırımlarda da çevreyle ve toplumla barışık projeler yürütmeye özen gösteriyoruz.  Enerji için kuyular vasıtası ile yeryüzüne çıkardığımız akışkanın tümünü tekrar re-enjeksiyon kuyuları ile rezervuara geri yolluyoruz.  Bu durum üretimin çevre dostu olmasını sağlarken aynı zamanda kaynağın yenilebilir özelliğini yitirmemesini de mümkün kılıyor.”

Jeotermalin entegre yatırımlarından da bahseden MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat sözlerine şöyle devam etti: “Az önce de değindiğim gibi jeotermal bir çok anlamda özel bir kaynak.  Elektrik üretimi sonrasında sıcaklığı yaklaşık 80 santigrat dereceye düşen jeotermal akışkanı sera ısıtmasında kullanmak – kaynağa zarar vermemek koşuluyla – daha sonra da şehir bölge ısıtmada ve sağlık turizminde kullanmak mümkün.  Bu bağlamda bir jeotermal santrale entegre olarak ısıtılan, Türkiye’nin ilk entegre jeotermal ısıtmalı ve en modern seralarından olan Sultan Sera A.Ş. Aydın İli Köşk İlçesinde Ekim 2011’de işletmeye alınmıştır. 

Tarıma elverişsiz, atıl topraklar üzerinde kurulmuş, sadece daha önce sosyal güvencesi olmayan bayanların çalıştırıldığı ve hali hazırda 41.400 m2’lik alana sahip olan jeotermal kaynak ısıtmalı sera projesinin kısa vadede 160.000 m2’ye kadar genişletilmesi planlanmaktadır.”

Muharrem Balat “Jeotermal alanındaki yatırımlarımız yaklaşık 200 Milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır.  Entegreleri ile beraber bu rakam 220 Milyon Doları bulmaktadır.  Tüm bu yatırım memleketimize yapılan yatırımdır ve istihdama önemli katkıları olmaktadır. Amacımız istikrarlı ve temkinli bir şekilde yatımlarımıza devam etmektir.  Şimdi sırada yine 17 MWe kurulu güçteki Dora 4 santrali ve jeotermalin diğer entegre yatırımları bulunmakta.  Jeotermal enerjide yatırımlarımızı geliştirirken Holding olarak içinde bulunduğumuz inşaat, medikal tekstil, tarım ve inşaat malzemeleri sektörlerinde de sağlıklı bir büyüme gelecek ile ilgili en büyük hedefimiz ve arzumuzdur.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

MB Grup Şirketleri

MB Holding, bünyesinde barındırdığı 10'u aşkın şirket ve markaları ile inşaat, sanayi, giyim, gıda, enerji, günlük kullanım eşyaları vb. sektöründe faaliyetini tüm hızıyla sürdürmektedir...