İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın koordinesinde, Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediye Başkanlığı, Adıyaman Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile Adıyaman Üniversitesi rektörlük konferans salonunda yapılan Yenilenebilir Enerji Zirvesi oldukça hareketli geçti.
Dünyada ve Türkiye’de enerji görünümü, yenilenebilir enerji kaynaklarının dünü-bugünü ve yarını, enerji piyasasında düzenlemeler, gelişmeler ve lisanssız üretim, GAP Bölgesi’nde yenilenebilir enerji uygulamaları ve enerji projelerinin finansmanı konuları tartışılan zirvede Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı ve MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat’ta konuşmacı yer aldı.
Türkiye’de ki ilk özel Jeotermal Enerji Santralini kurma unvanına sahip olan Muharrem Balat yenilenebilir enerji kaynakları hakkında; “ Biz jeotermal alanında MB Holding olarak 8,5 MWe kurulu gücünde ki Dora-1 santralimizin akabinde 11,5 MWe Dora-2 santralimizi ve 17 MWe’lık iki üniteden oluşan Dora-3(34 MWe) jeotermal enerji santrallerini ve bu santrallere entegre olarak tarıma elverişsiz topraklarda kurulu topraksız tarım tekniği ile domates üreticiliği yapılan Sultan Sera tesislerini hayata geçirdik. Kurulu gücü 54 MWe kapasiteye ulaşan mevcut projelerimizle 391 Milyon kWh elektrik üretimi ve 200.000 ton karbondioksit emisyon azalımı sağlıyoruz. Hepinizin bildiği gibi jeotermal enerji yenilenebilir, temiz ve yerli bir kaynaktır. Fakat nasıl kullandığınız çok önemli.
Biz bu işlemleri gerçekleştirirken doğaya oldukça özen gösteriyoruz. Biliyoruz ki biz doğaya ne kadar özen gösterirsek doğada bize o kadar şefkatli davranacak“ dedi.
BALAT;“YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR GELECEK NESİLE EN BÜYÜK MİRAS”
Tesislerinde sadece çevreye dost bir üretimle kalmadıklarını hep daha iyi bir şey yapmak istediklerini belirten Balat; “Çevreyi ve insan sağlığını korumak, bireylerde çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek bizim için oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden bölgede ki öğrencilerimizi devamlı santrallerimizde ağırlayıp jeotermal enerji hakkında bilgilendirmeler yapmakta olup, sadece günümüz Türkiye’sine değil geleceğin Türkiye’si ne de yani yeni neslimize de hizmet etmekteyiz. Jeotermal kaynak bu memleketin daima hizmetinde olacak ve torunlarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras olacak” diye konuştu.
Muharrem Balat; “Torunlarımıza bırakacağımız bu kaynak petrolden, doğalgazdan, kömürden çok daha kıymetlidir. Biz Dora-1 santralini yaptıktan sonra jeotermal enerjinin yatırım safhasında büyük mücadele verdik. Sudan elektrik üretilir mi dediler. Aydınlılara da kucak açtık. Gelin hep beraber yapalım dedik. Biz buradan elektrik enerjisi elde edeceğiz, sonra bunun entegre kullanımına açacağız, bu memlekette çok büyük iş potansiyeli sağlayacağız dedik. Ve MB Holding olarak ta verdiğimiz sözleri hep tuttuk” dedi.
Jeotermal santrallerinin ve entegre yatırımları Sultan Sera projelerinin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ileten Balat; “Projelerimizde kırsal kesimde yaşayan insanların gelirlerini arttırmak, refah düzeylerini yükseltmek ve bölgedeki doğal kaynakları ekonomik fayda yaratacak şekle dönüştürmek amacıyla istihdama özelliklede kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Kadınların ekonomiye kazandırılması ülkenin geleceği için çok önemli” dedi.